”U” merge pe un teren pe care nu a câștigat niciodată în istorie într-un meci oficial și vrea să întrerupă acest parcurs nefast. Deplasarea de la Ploiești, din fieful Petrolului, face parte din etapa a 4-a a play-out-ului Superligii.
În istoria întâlnirilor din prima ligă, ”U” are 37 de meciuri pe terenul Petrolului, fără să câștige însă. În plus, în 24 din cele 37 de dueluri echipa noastră nici nu a marcat. Situația din clasament ne obligă însă la un rezultat bun de această dată și căutăm primul succes la Ploiești.
Prahovenii au victorii pe linie în play-out, în cele trei meciuri de până acum reușind în două cazuri să câștige cu 1-0 și cel mai recent au trecut cu 2-0 de CS Mioveni. ”U”, în schimb, vine după două înfrângeri la rând, perioadă în care echipa noastră a încasat cinci goluri.
Acum ne vom duela în premieră în 2023 cu Petrolul, pe parcursul anului calendaristic precedent întâlnindu-ne de patru ori, perioadă în care am câștigat o singură dată (3-1 în Liga 2). Ambele confruntări din Superligă s-au terminat cu victoriile „găzarilor”, 0-1 în tur și 0-2 în returul sezonului regular.
Înaintea plecării spre Prahova, Ioan Ovidiu Sabău a participat la o conferință de presă în care a început astfel:
„Ne așteaptă un meci greu, pentru că în primul rând noi nu mai suntem acea echipă care impresiona prin rezultate. Vreau atitudine, caracter, să arătăm că ne pasă de cei care ne plătesc și vin să ne vadă. Vreau să redevenim acea echipă umilă, modestă, care are foame de rezultate. Am fost departe de această atitudine în ultimul timp. Eu zic că am avut o săptămână mai bună din acest punct de vedere, am reacționat destul de bine la antrenamentele de bază pe care le-am avut miercuri și joi. Rămâne să arătăm duminică că știm să jucăm fotbal, știm să ne luptăm pentru fiecare minge. Se poate întâmpla orice, dar nu vreau să ne fie reproșată atitudinea.”
Antrenor a făcut referire și la trecutul echipei noastre în deplasările de la Ploiești:
„Chiar am discutat acest aspect cu jucătorii și putem să intrăm noi în istorie și să câștigăm la Ploiești. E o echipă bună, care nu întâmplător a obținut rezultate frumoase. Tot respectul pentru astfel de jucători, care se dăruiesc și au atitudine. E o echipă foarte disciplinată, cu un moral foarte bun. Joacă într-un sistem 5-4-1 care arată foarte bine. Această echipă arată foarte bine și așa trebuie să arate echipele mici. E nevoie de timp, nu e ușor să formezi o echipă competitivă, cu mentalitate de învingători. Noi, de exemplu, am început fantastic după care a venit această stare de automulțumire. Uneori poate și eu am greșit cu prea multe laude și aprecieri. Am avut antrenori care scoteau în evidență aspectele pozitive și când intram în teren nu am vrut să-l dezamăgesc pe acel om. Mă încărca enorm de mult atunci când eram apreciat și lăudat și am vrut să-i dau dreptate. Mi-a plăcut întotdeauna să scot în evidență partea pozitivă a lucrurilor, să-i încurajez pe jucători că au calități și pot mai mult, să iasă din zona de confort, pentru că doar așa reușim. Partea asta trebuie să motiveze, nu să relaxeze și să fie superficiali, dar cred că ai nevoie de timp să formezi o astfel de mentalitate.”
Tehnicianul a pus și problema mentalității fotbalistului din ziua de azi:
„Din păcate, n-aș vrea să-ți dau dreptate, dar poate trebuie să fie altfel. Mie îmi pare rău că jucătorul trebuie să joace de frică. S-a ajuns la această concluzie. Eu n-am avut astfel de antrenori. Am jucat în Olanda, în Italia și m-am simțit de fiecare dată foarte responsabil față de cei care m-au plătit, față de oamenii care mi-au fost alături, față de coechipieri. O astfel de mentalitate cred că trebuie construită și ai nevoie de timp, iar până nu înțelegem acest lucru vom rămâne la acest nivel. Nu văd vreun motiv pentru care un jucător să se prezinte obosit la un joc. Cum să fii obosit când tu doar asta faci? Ești plătit să te antrenezi și să te refaci foarte bine, să știi că vine cineva care te privește și să fii un om foarte responsabil. Asta înseamnă să fii jucător profesionist. Educația trebuie să vină de la copii și juniori, astfel de oameni și caractere trebuie să formăm. Selecția e foarte importantă.”
Întrebat dacă poate fi un avantaj lipsa lui Budescu, tehnicianul echipei noastre a răspuns:
„Consider că e un avantaj, e un jucător foarte valoros. Am o doză de respect pentru Budescu. Putea ajunge și mai sus dacă avea o mentalitate diferită, la ce calități are.
Am suferit la acest capitol (n.r. tonusul jucătorilor) în meciurile trecute, pentru că Nistor a fost undeva la 50-60%, Thiam la fel. În această săptămână s-au antrenat cum trebuie și cred că vor arăta mult mai bine. S-au accidentat Fulop și Haită, Pițian are probleme medicale. Miron este suspendat. Sunt ceilalți jucători care au jucat foarte bine. Ilie s-a descurcat foarte bine ultima dată, apoi a lipsit, Martic a jucat foarte bine în repriza a doua cu Craiova. Sunt aici să găsesc soluții și să mă folosesc de cei pe care îi avem la dispoziție. Dar, mă repet, noi trebuie să ne întoarcem la acea stare și plăcere de a juca fotbal.”
Ioan Filip a fost și el prezent la acea conferință de presă, începând cu următoarele idei:
„Va fi un meci disputat, mai ales privind istoria celor două echipe. Nu am câștigat niciodată acolo. Avem șansa să o facem acum și să intrăm în istorie. Nu știu dacă mai avem nevoie de altă motivație, pentru că suntem aproape de zona de baraj și cred că asta e motivația pe care trebuie să o avem. Vrem să ieșim de acolo. Am fost liniștiți, am început foarte bine play-out-ul, după care s-a dovedit că cu două înfrângeri ești jos, cu două înfrângeri ești sus. Ne-am antrenat bine și mergem încrezători, să câștigăm.”
Mijlocașul a spus și de ce are nevoie echipa pentru a câștiga:
„A fost o săptămână foarte grea. Am trecut prin multe ședințe, am vorbit între noi și sper ca toți să fi înțeles că fără atitudine și caracter nu avem nicio șansă. Până la urmă toate victoriile noastre au fost datorită atitudinii și caracterului. Nu a contat sistemul de joc sau tactica. Totul a depins de caracter și de atitudine. Până la urmă și suporterii asta vor de la noi. Chiar dacă pierdem, dar să vadă că ne dăm sufletul pe teren și asta trebuie să arătăm duminică.”
Filip a fost întrebat și cum poate gestiona un fotbalist lupta pentru două obiective, cum e acum cazul lui ”U”, respectiv Cupa României și rămânerea în prima ligă:
„E greu. Știm că avem un obiectiv măreț în Cupa României. Știm că avem semifinala acasă cu UTA, sper să fie pe Cluj Arena. Suntem încrezători acolo, iar în campionat avem emoții pentru că suntem acolo în zona de baraj. Ai un obiectiv foarte frumos, iar pe de altă parte poți să cazi în partea cealaltă. Știu că ”U” Cluj a mai pățit-o așa, a avut o finală de Cupă și a retrogradat. Decât așa, mai bine să ne oprim în semifinale și să ne salvăm. Cred că ar fi un pas mai important să ne salvăm și să nu jucăm finala, dacă ar fi să aleg. Dar aș prefera să câștigăm și Cupa României și să ne și salvăm de la retrogradare.”
El a spus câteva cuvinte și despre transformarea recentă a Petrolului:
„Păreau la începutul acestui an că se duc spre locurile de baraj. Acum au venit niște investitori, lucrurile s-au pus la punct. Îți dă o liniște când știi că lucrurile se vor rezolva și ai stabilitate financiară, parcă ești altfel și te poți gândi doar la fotbal. Cred că asta e important în România, ca jucătorii să se poată gândi doar la fotbal, nu oare când o să-și primească banii. Atunci nivelul poate să crească, cu siguranță.”
Într-un final a făcut referire și la revenirea pe Cluj Arena:
„Din ce ni s-a spus, ar fi 20 aprilie termenul. Sperăm să fie gata măcar atunci, dacă nu se poate mai repede. E foarte greu să jucăm în deplasare, chiar dacă sunt oameni care fac eforturi să vină să ne vadă la Mediaș. Suportul lor e incredibil și le mulțumim pe această cale. Dar altfel e când joci aici acasă, altfel te simți și ești mai puternic.”
Meciul de la Ploiești va avea loc duminică, 16 aprilie, și va începe la ora 18:15 în direct pe Digisport, Prima Sport și Orange Sport. Marian Barbu (la centru), Ferencz Tunyogi și Imre-Laszlo Bucsi (asistenți) au fost delegați pentru această partidă.