Ştim că Universitatea Cluj v-a purtat de-a lungul vieţii de suporter pe drumuri pe care altfel, poate, nu le-aţi fi parcurs niciodată, iar, odată ajunşi la destinaţie, aţi găsit locuri şi oameni care v-au rămas (sau nu) în inimă. Tocmai pentru că potecile acestui sezon ne duc, din nou, prin oraşe sau comune mai mult sau mai puţin cunoscute, vă propunem un mini-serial prin care vă prezentăm câteva dintre „obiectivele” pe care le puteţi bifa în deplasările noastre, pe lângă „micuţul, dar cochetul stadion din localitate”. Azi, bine aţi venit la Mediaş (şi) pentru meciul cu Gaz Metan 2!
Al doilea oraş al judeţului Sibiu, după reşedinţa de judeţ, Mediaş este o destinaţie (prea)bine cunoscută fanilor Universităţii, după ce i-a găzduit pe „studenţi” timp de 10 partide considerate pe teren propriu în anul 2011, timp în care echipa noastră a suferit doar două înfrângeri, reuşind câteva victorii extrem de importante (2-0 cu Rapid sau 2-1 cu FC Dinamo, printre ele). Însă, pentru cei care atunci n-au reuşit să-l cunoască prea bine, dar mai ales pentru cei care mâine, de la ora 13:00, vor face, poate, primul pas pe stadionul din Mediaş, ne-am gândit să facem o scurtă prezentare a oraşului aşezat pe malul Târnavei Mari, dar şi a obiectivelor importante de „bifat”, cu excepţia celor trei puncte, bineînţeles:
Prima menționare scrisă a Mediaşului datează din 3 iunie 1267.
Este una dintre cele şapte cetăţi fortificate ale Transilvaniei care dau numele german al regiunii (Siebenburgen – Şapte Cetăţi).
A găzduit mai multe Diete (guverne) ale Transilvaniei.
Biserica Sf. Margareta este menţionată, pentru prima dată, în anul 1447, iar interiorul oferă o paletă arhitecturală, dar şi murală, extrem de bogată. Orga datează din 1678 şi este opera meşterului sas sibian, Johann West.
Turnul Trompeţilor este unul dintre simbolurile oraşului şi, până în 1969, a fost unul dintre cele mai înalte construcții de profil din lume.
Complexul de fortificaţii, cunoscut sub denumirea de „Castel”, cuprinde mai multe edificii din perioada medievală, care-i dau Mediaşului un farmec aparte: Turnul Clopotelor, Turnul Croitorilor, Primăria Veche, Turnul Mariei, Turnul Funarilor, Turnul Şcolii, Casa Parohială, Locuinţa Capelanului, Scara Acoperită.
În Mediaş s-a născut gânditorul luteran şi pastorul umanist, Stephan Ludwig Roth, participant la Revoluţia de la 1848 şi unul dintre susţinătorii declarării limbii române ca limbă oficială a Transilvaniei.
Oraşul numără 47.204 de locuitori, conform recensământului din 2011.
(Sursa: mediasturism.ro)
Bineînţeles, puteţi adăuga multe altele pe listă, din oraş sau din împrejurimi (Bazna, Copşa Mare, Biertan), însă, începând cu ora 13:00, punctul de atracție va fi stadionul „Municipal”, acolo unde echipa noastră va întâlni pe Gaz Metan Mediaş 2, echipa secundă a „găzarilor”.
Postat în Stiri
De:
"Blugento" Admin