Ioan Ovidiu Sabău: „E o plăcere pentu mine că fac parte din această familie”

Ioan Ovidiu Sabău: „E o plăcere pentu mine că fac parte din această familie”

3 ian. 2023 18:05:41

FC Universitatea Cluj l-a prezentat oficial cu ocazia unei conferințe de presă pe Ioan Ovidiu Sabău în funcția de director tehnic, el urmând să conducă echipa în restul sezonului.

La început, Sabău a spus cum au decurs discuțiile cu clubul și ce își dorește prin această revenire la ”U”:

„S-a discutat destul de mult despre faptul că există interes din partea clubului și s-a pus accent pe faptul că 8 ani de zile am absentat și n-am mai antrenat. Câteva lucruri aș vrea să le lămuresc. Cred că cei din conducere au analizat și alte nume și au considerat că în acest moment eu sunt cea mai bună variantă pentru club. Am fost contactat de către domnul Radu Constantea într-o zi de vineri și am spus că nu accept să preiau echipa, după care au fost niște reacții foarte pozitive și cineva a spus că niciodată suporterii Universității n-au avut așa o reacție de când este el la club. După aceste reacții am cerut două zile de gândire ca să-mi analizez foarte bine situația. Aveam niște temeri, niște întrebări, pentru că știți foarte bine, am plecat în momentul în care am ratat un obiectiv. Au fost mari așteptări și am considerat că am dezamăgit foarte multă lume, de la suporteri, autorități și până la sponsori. În acel moment mi-am asumat și prin plecarea mea echipa să aibă liniște.

Am lipsit o perioadă, dar sigur că am fost implicat în fotbal, pentru că am fost analist în ceea ce înseamnă campionatul nostru și n-am stat departe de fotbal. Am avut apoi discuții cu domnul Radu Constantea și după toate aceste reacții am acceptat să preiau această funcție. N-aș vrea să în detalii despre ce înseamnă prezența mea, ce înseamnă pentru mine această echipă. Vin la o echipă care m-a format ca jucător. E o plăcere pentu mine că fac parte din această familie. Sunt foarte mulți oameni care au contribuit la imaginea acestui club prin tot ceea ce au făcut pe plan sportiv, dar și uman și cred că ei au făcut ca acest club să fie atât de iubit. Oriunde m-am dus, m-am identificat cu această echipă și am scos în evidență faptul că reprezint Clujul și reprezint Universitatea.

Știu că va fi o presiune în plus, pentru că de obicei așa este cu oamenii de-ai casei, și răbdare mai puțină. Îmi asum și știu asta, dar cred că e momentul ca cei care fac parte din această familie să-și unească forțele și să fie alături și de mine, dar cel mai mult ar conta în acest moment să fim alături de această echipă. Dacă suntem uniți, ne va fi mult mai ușor să ne îndeplinim obiectivul, ținând cont că această echipă merită și trebuie să rămână în prima ligă.

N-am venit să mă reactivez ca antrenor. Îmi asum foarte mult. După ce am ratat acea promovare, am absentat aproape doi ani de zile, am fost foarte afectat. Cred că pot să ajut această echipă cu experiența mea, cu personalitatea mea și putem împreună să ne îndeplinim obiectivul.

Acesta a vorbit și despre necesitatea ca mediul privat să fie alături de ”U”:

„Sigur, avem nevoie de o susținere și mai mare, nu doar la nivel declarativ. Nu trebuie să fim suporteri de rezultat, ci mai ales în momentele grele trebuie să fim alături de echipă. Cred că echipa are nevoie și de oameni de afaceri, de sponsori. Și aici ar trebui să se vadă mai mult acest atașament față de această echipă, pentru că acest oraș are foarte mult potențial.”

Tehnicianul va caută să identifice problemele la nivelul lotului:

„Cunosc jucătorii, știu că această echipă a avut câteva momente chiar foarte bune în începutul de campionat, când la postul TV am declarat că poate această echipă să se califice în play-off, chiar dacă îi lipsește experiența primei ligi. Sigur că sunt și probleme, nu trebuie să ne ascundem și trebuie să o identific. De ce are nevoie această echipă și ce îi lipsește?”

Sabău a spus că suporterii au fost principalul factor pentru revenirea la club:

„Asta e situația. Probabil că dacă lucrurile mergeau, eu nu veneam să antrenez. Nu avem această posibilitate să mă întorc acasă. Am venit în Liga a 4-a, în Liga a 3-a, am antrenat și în liga secundă, acum am posibilitatea să antrenez și în prima ligă. Repet, nu am venit pentru că am mare nevoie să intru în circuit. Nu, nu aveam nevoie de acest lucru. Puteam și la alte echipe, nu de Liga 1. Am avut oferte din eșaloanele inferioare, dar sigur nu m-a interesat în momentul de față.

Suporterii au fost factorul principal pentru revenirea mea. Dacă nu erau ei și reacțiile lor pozitive, pentru că ai nevoie de liniște și susținere, nu aș fi acceptat. Foarte mulți colegi și foști coechipieri mi-au trimis mesaje de felicitare pentru că m-am întors pe bancă.”

Întrebat dacă se vor putea obține și rezultate importante în ultimii ani, Ioan Ovidiu Sabău a adăugat următoarele:

„Se pot obține, dar dacă vor veni alături de echipă și oameni de afaceri din Cluj, pentru că ai nevoie de un buget mult mai mare. Nu e suficient să ajungi undeva la 10-12 milioane de euro ca să aduci jucători valoroși și să formezi un lot puternic. Poate nu reușești în primul an, în al doilea, dar poți forma un grup foarte puternic și să obligi jucătorii să se gândească la faptul că acest club își poate propune un obiectiv realizabil de a ajunge în primele trei din țară.

E chestiune de timp, de mentalitate, de a transforma anumiți jucători. Sigur că trebuie să aduci anumiți jucători care au trecut prin asemenea etape și sunt valoroși, dar costă. Pentru a aduce jucători care joacă an de an în cupele europene, au o mentalitate de învingător și obiectivul să fie câștigarea campionatului, ai nevoie de buget. Dar pas cu pas, cu continuitate pe banca tehnică și la nivelul lotului, se poate ajunge la obiective mai mari. Eu ca și antrenor îmi îndrept atenția și spre centrul de copii și juniori. Și acolo dacă investim, dar jucătorii nu vin la prima echipă, înseamnă că avem o problemă.

Sunt niște bani pe care trebuie să-i rup de la ce înseamnă condiții, salarii și așa mai departe, ca să investești. Ori, dacă ești limitat, nu poți. Ce-mi doresc e să construim o bază sportivă, asta a fost dorința mea și când am venit la Liga a 4-a. Una în care U Cluj să stea, să fie casa ei. Atunci nu s-a putut, acum există alte priorități, au crescut pretențiile salariale.”

În final, a făcut precizări și cu privire la sfera transferurilor:

„Transferurile nu le voi face eu, nu voi discuta eu cu jucătorii și impresarii. Să nu se interpreteze că-mi iau comisioane și așa mai departe. Fac profilul jucătorului, Gabi Giurgiu se va ocupa și îmi dă 3-4 variante, analizez foarte bine și spun jucătorul care se potrivește.”

La conferința de presă premergătoare reunirii lotului a fost prezent și căpitanul Alexandru Chipciu, acesta începând în felul următor:

„O nouă schimbare, pentru noi e al treilea antrenor deja. Cred că ține de noi, de jucători, să facem ceva, pentru că antrenorii nu pot intra în teren. Ar fi fost bine dacă puteau intra în teren, pentru că noul nostru antrenor a fost un fotbalist foarte mare, știm cu toții, și sperăm să avem rezultate bune.”

Căpitanul este motivat pentru următoarea perioadă din campionat și își dorește ca echipa să obțină cât mai multe puncte:

„Îmi place vacanța, în primele zile mă bucur de ea, dar apoi trebuie să am puțin stres în viața mea. Fără stres mă confrunt cu niște gânduri care nu-mi plac și probabil le am ascunse în subconștient. În ultimele zile chiar îmi doream să reiau pregătirea, să intru în atmosfera de aici și să schimb starea asta de relaxare. Situația din clasament nu ne oferă o stare de relaxare, dar per total a fost bună vacanța, acum am venit cu forțe proaspete.”

Chipciu a vorbit și despre mutările din staff:

„Am crescut cu Generația de Aur. Îl știam pe dumnealui și de când antrena de exemplu la Timișoara, dar am în cap și alte amintiri. Nu are nevoie de nicio prezentare. Și ca jucător a fost un nume foarte mare, se confundă cu istoria acestui club și vrem să avem rezultate bune.”

El a făcut referire și la situația fostului antrenor, Eugen Neagoe:

„N-aș vrea să intru în astfel de discuții. Pot să înțeleg ambele părți. Dacă vrei să te ia o echipă mai mare, parcă ai pleca și nu te interesează așa de echipa la care ești, dar în același timp și oamenii care sunt aici au făcut niște sacrificii și sunt deranjați, pentru că probabil au făcut sacrificiile în ideea de a continua domnul Neagoe. Așa a fost situația. Acum sperăm să fie de bun augur pentru ambele părți. Eu personal am avut o relație foarte bună cu domnul Neagoe, îl știam de mult timp, de la echipa națională, a fost secundul domnului Pițurcă multă vreme și am avut o relație foarte bună. Mi-a spus că va pleca în acele zile când a fost vorba despre plecarea la Craiova și pot să înțeleg ambele părți.”

Căpitanul a analizat la final și parcursul de până acum:

„Probabil vom avea un alt stil de joc și ne vom adapta la alte cerințe tactice. E și normal când se schimbă antrenorul. În deplasare aveam o problemă, unde jucam mai mult defensiv. În meciurile de acasă cred că am arătat bine, mai ales cu echipele foarte bune. Acum trebuie să adunăm puncte. Mi se pare că la noi s-a repetat treaba asta. Am început cu Lincar și ni se zicea ce bine jucăm, dar nu aveam puncte. Apoi când a venit Neagoe am acumulat niște puncte și am urcat în clasament și în ultimul timp iar vorbea lumea bine de noi, dar nu strângeam puncte. Doar rezultatele contează și sperăm să strângem puncte, sunt motivat și nu mă gândesc că putem retrograda.”

„Studenții” urmează să plece în Turcia, la Antalya pentru un cantonament între 4 și 14 ianuarie, perioadă în care vor avea loc trei jocuri de pregătire, cu FC Zurich, DVSC Debrecen și Schaffhausen.

Postat în Fotbal Liga 1 Stiri De:
ShopManager U Cluj
Distribuie:

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii