FC Universitatea Cluj a sărbătorit, alături de membrii cotizanţi ai clubului, finalul unui an în care a reuşit promovarea în Liga a 3-a, a ajuns în “optimile” Cupei României, unde a putut fi depăşită doar la penalty-uri de Dinamo București şi se află pe primul loc în campionat. Cel mai important, însă, a fost un an în care “U” şi-a consolidat poziţia de club cu cei mai mulţi “socios” din România (1.200 la finalul lunii noiembrie).
La recepția de final de an, oferită miercuri seara de sponsorul Alexandrion Group la Grand Hotel Italia, membrii cotizanți s-au întâlnit cu jucătorii, staff-ul tehnic și conducerea clubului. Cântecele galeriei şi momentele artistice oferite de studenţii Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” au animat atmosfera, s-au făcut fotografii, s-au dat autografe şi s-a discutat despre fotbal, despre proiectul “U” Cluj şi despre viitor.
“Este o mare onoare să fiu prezent aici, în mijlocul dumneavoastră și să reprezint grupul Alexandrion, o companie implicată în sport. Mesajul președintelui și fondatorului Alexandrion Grup, domnul Nawaf Salameh, a rămas același: vom continua parteneriatul până când “U” va ajunge în prima ligă și, de ce nu, în cupele europene. Împreună suntem U!”, a transmis Valentin Popescu, directorul de marketing sportiv al Alexandrion Group.
Managerul sportiv al “Șepcilor roșii”, Ioan Ovidiu Sabău, a ţinut un discurs (pe care îl redăm integral la finalul articolului) în care a vorbit despre drumul parcurs până acum de club.
“Este o bucurie mare să fim împreună, așa a fost mereu Universitatea, o mare familie, familia “U”. A trecut mai bine de un an de când am început o nouă etapă din viața clubului pe care cu toții îl iubim. Ca manager sportiv, am fost mereu aproape de echipă. Când proiectul care a adunat la un loc universitățile, primăria și sponsorii a devenit viabil, unii au spus că Universitatea Cluj va pleca de la zero, fiindcă structura formată nu avea datorii. Universitatea nu avea cum să pornească de la zero, fiindcă voi, suporterii, îi erați alături, inimă lângă inimă”.
Seria discursurilor a fost continuată de vicepreședintele Cosmin Irimieș și de căpitanul echipei, Gabriel Giurgiu. Din partea membrilor cotizanţi au luat cuvântul Bogdan Blaga și Ciprian Stoica, în timp ce finalul i-a aparţinut preşedintelui FC Universitatea Cluj, Radu Constantea.
“Gândul de la care am plecat anul trecut a fost de a crea o familie, iar ceea ce se întâmplă în această seară ne dovedeşte că am pornit pe un drum bun, sănătos, şi cred că este o premieră pentru orice club de sport din această ţară ceea ce se întâmplă aici. Fără voi, acest proiect nu are nici o şansă de reuşită, suporterii sunt cei care au ţinut flacăra vie a acestui spirit frumos universitar. Sunt mândru nu doar pentru ce aţi făcut până acum, ci şi pentru ceea ce veţi face de acum înainte”, spus vicepreşedintele Cosmin Irimieș.
“Le mulţumesc sponsorilor, membrilor cotizanţi şi nu în ultimul rând suporterilor, care au fost alături de noi şi ne-au susţinut în acest an. Ne dorim ca în anii următori să ne susţineţi la fel, poate chiar mai mult, iar în 2019 să ne bucurăm la centenarul nostru de participarea în Liga 1. Sărbători fericite!”, le-a urat Gabriel Giurgiu membrilor cotizanţi prezenţi la recepţia oferită de sponsorul Alexandrion Group.
“Anul trecut, în iulie, era o incertitudine totală, cu multe întrebări, multă nesiguranţă. La fel ca în perioada refugiului de la Sibiu, nu aveam după ce să bem apă, jucătorii nu aveau cu ce să se îmbrace şi să umble. Așa am început acest drum. De-a lungul anilor, ne-am implicat activ, nu numai pe stadion, prin biletul sau abonamentul pe care îl cumpărăm, ci făcând și altceva pentru comunitate. S-a găsit această formă, „socios”, brevetată deja la alte cluburi din străinătate. Cu bune și mai puțin bune, aceștia suntem, iar faptul că ați venit lângă Universitatea spune multe despre fiecare dintre sponsori. Aici totul este făcut cu inima”, a spus Bogdan Blaga, completat de un alt membru cotizant şi suporter al “studenţilor”, Ciprian Stoica: “Universitatea este o inimă mare, o inimă care bate în alb-negru şi care ne-a convertit la religia ei, de care nu mai putem scăpa. O să iubim Universitatea pentru că ea ne-a transmis un microb pe care l-am primit de la părinţii noştri, cărora le mulţumim. Acest proiect s-a născut ca un copil, un copil pe care vrem să îl creştem cu toţii şi să îl educăm”.
Preşedintele FC Universitatea Cluj, Radu Constantea, a anunţat cele mai importante cifre cu care clubul termină anul 2017: peste 1.200 de membri cotizanţi şi peste 1.000 de abonaţi.
“Împreună am avut un vis, acela de a crea un prototip de club sportiv în România, un club al suporterilor, pentru că toate cluburile mari din lume au fost înfiinţate de un număr de suporteri şi acest număr a crescut apoi, de la an la an. Astăzi avem peste 1.200 de membri cotizanţi, care înseamnă, practic, inima acestui club. Avem un sprijin foarte important din partea autorităţilor publice, a universităţilor, care sunt ADN-ul echipei, dar ideea acestui club înseamnă suporterii. Avem peste 1.000 de abonaţi în Liga a 3-a, am reuşit să atragem firme foarte puternice alături de noi, cele şase universităţi, Banca Transilvania, Alexandrion, IRUM, Electrogrup, Ferro şi mulţi alţi parteneri. Acum sunt aproape 25, mai este drum lung până vom ajunge la 200 de parteneri, pentru că ne propunem să nu mai depindem de o singură persoană. Suporterii trebuie să se implice şi să vină meci de meci la stadion. Cred că împreună putem reuşi”, a spus preşedintele Radu Constantea.
FC Universitatea Cluj a încheiat turul campionatului pe prima poziție, cu 35 de puncte, patru peste principala urmăritoare, Performanța Ighiu. În Cupa României, “studenții” s-au oprit în faza optimilor de finală, unde au fost eliminați de Dinamo București la penalty-uri.
--------------
Discursul integral al managerului sportiv Ioan Ovidiu Sabău:
“Este o bucurie mare să fim împreună, așa a fost mereu Universitatea, o mare familie, familia “U”. A trecut mai bine de un an de când am început o nouă etapă din viața clubului pe care cu toții îl iubim. Ca manager sportiv, am fost mereu aproape de echipă. Când proiectul care a adunat la un loc universitățile, primăria și sponsorii a devenit viabil, unii au spus că Universitatea Cluj va pleca de la zero, fiindcă structura formată nu avea datorii. Universitatea nu avea cum să pornească de la zero, fiindcă voi, suporterii, îi erați alături, inimă lângă inimă. Voi ne-ați motivat, ne-ați dat încredere și sunt mândru să fac parte din această comunitate.
Drumul nu a fost ușor, dar orașul și brandul Universitatea au un mare potențial. Există resurse să se asigure performanță, iar “U” să revină acolo unde îi este locul. Când am început aveam stadion, dar nu aveam echipă. Am construit-o post cu post, ne-am bucurat de victoriile și golurile din Liga a IV-a, dar, desigur, este mai dificil în Liga a III-a. Jucătorii noștri importanți, cum sunt Giurgiu, Goga, Abrudan, Florescu s-au întors acasă, pentru a da o mână de ajutor clubului care i-a format. Le mulțumesc lor și celorlalți jucători, antrenorilor, în primul rând lui Adi Falub, Cristi Pojar, pentru devotament și profesionalism.
Meciul cu Dinamo a fost incredibil. Un public fantastic, jucători care s-au dăruit. Vă dați seama ce energii poate declanșa Universitatea dacă va ajunge din nou în prima ligă? Toată presa sportivă a vorbit la superlativ de club, echipă. Desigur, e un motiv de mândrie pentru sportivi, autorități, sponsori. Am parcurs câteva etape, dar greul abia acum începe. Trebuie să ne gândim deja la ziua de mâine, deoarece în liga secundă vom avea nevoie de un buget mult mai mare pentru a reuși să promovăm. Nu ne putem fixa obiective decât în funcție de finanțarea de care vom dispune. Suporterii, clubul, stadionul, merită o echipă de top, o echipă care să nu mai trăiască apăsată de grija zilei de mâine, să nu mai facă naveta spre eșaloanele inferioare.
Dacă ne luăm după calendar, mai este timp, dar noi, cei care lucrăm în fotbal, ne gândim că trebuie să conturăm deja bugetul pentru achizițiile din vară, pentru bornele care vor urma. Avem alături de noi sponsori generoși, cum ar fi Banca Transilvania, IRUM, Electrogrup și alții, foarte importanți, cărora le mulțumesc foarte mult. Sunt convins că vom aduna banii necesari pentru ca în 2019 Universitatea Cluj să fie prezentă în prima ligă. Abia aștept ziua în care vom fi împreună și la bine, nu doar la greu. În 2019 Universitatea va împlini o sută de ani. Prima ei sută de ani! Noi trebuie să ne gândim și la următorul centenar, să creăm suportul pentru ca “U” să parcurgă cu demnitate următoarele decenii.
Dacă Iuliu Hațieganu a lăsat orașului Parcul Sportiv “Babeș”, noi trebuie să ne îngrijim de Centrul de Copii și Juniori al Universității, să ne creștem fotbaliștii în spiritul lui “U”, să-i vedem purtând cu mândrie tricoul alb-negru. Universității îi lipsește o bază de pregătire, iar infrastructura este primordială pentru performanță. Nu e un moft, nu e o investiție în van, e singura cale prin care ne putem cimenta visurile. Știu că implică mari cheltuieli, că societățile pe care le reprezentați au și alte priorități, dar credeți că lui Iuliu Hațieganu i-a fost ușor? Credeți că Hațieganu, care era și rector, nu avea și alte probleme trecute în agendă? De generozitatea renumitului medic ne bucurăm astăzi, când facem sportul în parcul pe care ni l-a dăruit. Avem șansa să lăsăm și noi, club, sponsori, autorități locale, ceva în urmă. Ar fi o garanție că Universitatea va avea forța să depășească barierele timpului. Să nu ratăm acest moment!”
Gabriel Garcia Marquez a scris “Un veac de singurătate”. Dacă ar fi scris o carte despre Universitatea Cluj, titlul ar fi fost “Un veac de solidaritate”. Numai împreună putem reuși! Împreună suntem “U”!
Foto: Dan Bodea
Postat în Stiri
De:
"Blugento" Admin