FC Universitatea Cluj are ocazia să cucerească al doilea trofeu al Cupei României din istoria clubului. „Studenții” vor juca cu Sepsi OSK, la Sibiu, în finala întrecerii din acest an. Va fi pentru a șase oară când echipa noastră joacă cu trofeul pe masă în Cupa României.
”U”, cinci finale de Cupa României până în prezent
Cinci finale a bifat echipa noastră până acum în Cupa României. Istoria o ține minte pe ”U” drept formația care a jucat în prima astfel de finală, în 1934, împotriva Ripensiei Timișoara. După eșecul din acea confruntare au urmat două finale la București, în 1942 și 1949, de asemenea pierdute.
Momentul cel mai frumos s-a petrecut în 1965, când tot în Capitală, echipa noastră a triumfat în partida cu Dinamo Pitești și a cucerit trofeul Cupei României. La fix 50 de ani de la acel eveniment am ajuns în ultima finală până la cea din prezent, în 2015 fiind învinși de FCSB.
Personajul cheie de care se leagă două aspecte importante din istoria echipei noastre în Cupa României este Andrei Sepci, cel care a apărat buturile porții în finala din 1934, pentru ca apoi în 1965 să conducă de pe margine clubul.
Șapte jucători din lotul actual au în palmares cel puțin un trofeu al Cupei României, fiind vorba despre Miron, Martic, Nistor, Romario Pires, Bic, Bălan și Chipciu. Dintre aceștia, Ovidiu Bic a pus mâna pe trofeu în două rânduri.
Redăm în continuare echipele care au jucat în finală sub sigla lui ”U”:
1. 30.09.1934, București - U Cluj - Ripensia Timișoara 0-5
Sepci - Vidrășan, Iancovici, Ștefănescu, Gain, Borgea, Orza, Ploieșteanu, Ionas, Surlasiu, Baciu
2. 09.08.1942, Bucuresti - U Cluj - Rapid București 1-7 (gol marcat de Dascălu)
Boroș - Bretoteanu, Medrea II, Octavian Chirila, Musca, Jifcovici, Moldoveanu, Coman, Dascalu, Medrea III, Taranu
3. 21.12.1949, Bucuresti - U Cluj - CSCA București 1-2 (gol Silviu Avram)
Cristea - Ioanovici, dr. Luca - Tarau, Craciun, Mihut - Lutz, I. Copil, St. Kovacs, Avram, Tomescu, Zehan/Biolan
4. 11.07.1965, București - U Cluj - Dinamo Pitești 2-1 (goluri Câmpeanu și Ivansuc)
Mogut - Marcu, Georgescu, Grajdeanu, Campeanu - Alexandru Vasile, Nesu - Szabo, Ivansuc, Adam, Suciu
5. 31.05.2015, București- U Cluj - FCSB 0-3
Veselovsky - Jovanovic ('57 Bambara), Neag, Skvorc, Ciupe- Lungu, Cr. Munteanu- Ceppelini ('46 Nuno Viveiros), Me
Parcursul Universității în sezonul 2022-2023 din Cupa României
Parcursul în ediția 2022-2023 a adus o primă victorie la Chiajna (2-0), după care în faza grupelor am remizat cu CFR (1-1) și Rapid (0-0), iar la Alexandria ne-am impus cu 4-0. Sferturile ne-au adus o victorie cu 2-1 la Sibiu, iar în semifinale am câștigat cu 1-0 pe Cluj Arena în duelul cu UTA.
Cifrele adversarului din finală
Sepsi a ajuns în finală doar cu victorii pe linie, astfel: 3-1 cu Petrolul, 3-2 cu Dinamo, 4-0 cu FC Voluntari (toate în faza grupelor), 4-1 cu Mioveni (sferturi) și 3-0 cu CFR (semifinale). Covăsnenii sunt deținătorii trofeului.
Două partide au fost între ”U” și Sepsi pe parcursul acestui sezon, ambele adjudecate de oponenții în alb și roșu. În schimb, în Cupă va fi pentru prima dată când echipele se întâlnesc sub forma actuală. ”U” a dat peste o grupare din Sfântu Gheorghe în 5 decembrie 1973 și s-a impus cu scorul de 1-0 în fața echipei Oltul Sfântul Gheorghe. Gol a fost marcat de Alexa Uifăleanu.
Ioan Ovidiu Sabău și Alex Chipciu înaintea finalei
Înaintea antrenamentului oficial de la Sibiu, Ioan Ovidiu Sabău a participat la o conferință de presă și a spus următoarele:
„Înseamnă posibilitatea să câștig un trofeu ca antrenor. Mă responsabilizează foarte mult. Am o satisfacție în momentul în care îi văd bucuroși pe suporterii noștri și aș vrea să-i facem în continuare să fie așa. E posibil ca Sepsi să plece cu prima șansă. E o echipă care pare mai omogenă, care are calitate, are multă experiență și are un antrenor pe care îl respect foarte mult. Avem șansa noastră pentru care vreau să luptăm și vreau să văd bărbați în teren.”
Întrebat și de unde simte presiune înaintea finalei, antrenorul a spus:
„Această presiune vine, cred, din faptul că am ajuns până aici și nu ai cum să nu-ți dorești să câștigi un trofeu. Nu de multe ori te întâlnești cu așa o șansă. Trebuie să jucăm fotbal și să nu fim copleșiți. Probabil presiunea vine și din ce am realizat în timpul campionatului. Iar când ai în spate un asemenea public, nu cred că s-ar simți bine dacă noi am pierde finala.”
Sabău își dorește ca echipa să evolueze bine și nu-l interesează alte scenarii prin care ar putea ajuta diferite formații să prindă un loc în cupele europene:
„Mai puțin mă interesează cum pot ajuta alte echipe. Vreau să-mi ajut echipa și joc pentru suporteri. Mă simt bine atunci când ei sunt fericiți. Vreau să le dau încredere jucătorilor, că sunt capabili să joace bine și vreau să văd că jucăm fotbal.”
Antrenorul a explicat și pașii prin care a simțit că sfârșitul sezonului va aduce lucruri bune pentru echipa noastră:
„După început, da. Meciurile foarte bune cu Rapid și Voluntari, apoi perioada bună după acea înfrângere cu Craiova, m-au făcut să mă gândesc că va fi destul de ușor să salvez echipa de la retrogradare. Am la dispoziție jucători antrenabili, atenți, concentrați și am reușit foarte repede să le dau încredere. Lucrurile au început să funcționeze, dar au venit și câteva dușuri reci. Atunci am început să tremur puțin. Mă refer mai ales la meciul cu Voluntari, când am pierdut pe final de la 2-1. Acolo am avut o oarecare teamă dacă pot să-i refac pe jucători.”
Întrebat dacă e frustrant că ”U” nu va putea juca în Europa în cazul câștigării Cupei, tehnicianul a adăugat:
„Nu cred că suntem pregătiți. Suntem o echipă nou-promovată. Vorbim de pași normali pe care trebuie să-i parcurgem. Cred că e bine așa, cum e în momentul de față.”
Alex Chipciu a fost și el prezent la conferința de presă și a adăugat următoarele pentru început:
„E un meci pentru istorie. De când am venit aici am visat cum ar fi să câștigăm Cupa. Acum parcă nu-mi vine să cred că putem face acest lucru. Presiune ar trebui să fie în fiecare zi, pentru fiecare antrenament și meci în parte. Poate vom avea o presiune mai mare decât la un meci obișnuit, pentru că jucăm finala, dar cred că presiunea e bună în viață.”
Întrebat ce înseamnă această finală pentru el, Chipciu a răspuns:
„Pentru mine înseamnă foarte mult. Dacă ar fi să fac o ierarhie a trofeelor și a importanței lor, aș pune pe primul loc primul trofeu cu FCSB, apoi cel cu Anderlecht. Iar o Cupă cu ”U” Cluj ar fi acolo printre celelalte două amintite, mai ales la vârsta mea și că e posibil să fie printre ultimele finale pe care le voi juca.”
Jucătorul nostru a punctat și că nu este frustrant faptul că echipa nu poate juca anul viitor în cupele europene în cazul în care câștigă trofeul:
„Sincer, pentru mine nu e frustrant deloc. Mă gândesc ce înseamnă pentru club acest trofeu. Am declarat acum ceva vreme că un club care abia a promovat, e greu să fie pregătit pentru cupele europene. Pregătirea asta se face din timp. În Europa mergi ca să faci ceva, nu doar să joci un tur-două. Trebuie să ne gândim la bucuria în sine pe care o poate produce pentru suporteri și oraș câștigarea acestui trofeu. În câțiva ani clubul și-ar putea propune să se lupte pentru cupele europene.”
El a spus și că anticipează o finală interesantă:
„E o finală cu echipe care nu sunt în fruntea clasamentului, dar în același timp ”U” Cluj e cea mai iubită echipă din Ardeal și Sepsi e o echipă care a făcut niște pași corecți în dezvoltare. Putem să ne ne uităm ce echipe am eliminat și noi și ei pe parcurs. Noi am fost într-o grupă cu CFR, Rapid și Farul, toate cu bugete peste al nostru. Apoi am câștigat aici la Sibiu, ceea ce e greu, în sferturi și am trecut de UTA, o echipă pe care o consider foarte bună, la noi acasă. Sepsi a bătut echipe bune ca să fie aici. Va fi un meci interesant.”
Finala Cupei României, care va începe miercuri (24 mai) de la ora 20:30, îl va avea la centru pe Cătălin Popa, iar la cele două margini au fost delegați Daniel Mitruți și Bogdan Gheorghe. Al patrulea oficial va fi Iulian Dima, iar în camera VAR se vor afla Istvan Kovacs și Andrei Chivulete.